top of page

SAFRAN BİTKİSİ

         

Safranbolu’ya adını veren “Safran” çok eski çağlardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir. Çiğdemle yakın akraba olan bu bitkinin (Crocos Savitus) anayurdunun Akdeniz ve İran olduğu sanılmaktadır. Ortalama 20-25 cm.ye kadar boylanabilen safran bitkisi Ağustos Eylül aylarında soğan şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar. Çiçeklerin tam ortasında üç parçalı, kırmızımsı turuncu tepecikler yer alır.

 

Sabah güneş doğmadan toplanıp kurutulan ve baharat olarak kullanılan bu organlar bileşimindeki koyu sarı renkli boyama maddesinden ötürü içine katıldığı yiyeceği sarıya boyar. Çiçekler açtıktan sonra tepecikler tek tek elle toplanıp kömür ateşinin üzerinde bal mumu ile karıştırılarak kurutulur. Yaklaşık 10 gram safran elde etmek için 1430 tepecik gereklidir. Bu nedenle pahalı ve değerli bir ürün olan safranın yerini günümüzde başka gıda boyalar almış olmasına rağmen Akdeniz ülkeleri İle İran ve Keşmir’de hala yaygın olarak kullanılmaktadır. En çok balık ve pirinç yemeklerine, bazı Akdeniz ülkelerinde ise ekmek ve pastacılık ürünlerine katılır. Kentimizde ise safrandan zerde adı verilen pirinçli bir tatlı hazırlanmaktadır. Çok eski çağlardan beri İran ve Keşmir’de tarımı yapılan safran yalnızca baharat olarak değil, çeşitli dönemlerde hastalıkları iyileştirici koruyucu bir madde olarak da değer görmüş, hatta renginden ötürü kutsal sayılmıştır. Safranın tanınması ve çeşitli amaçlar için kullanılması 5000 yıl öncesine dayanmaktadır.

 

Günümüzde en çok safran üretilen yerlerin başında İspanya, Fransa, Sicilya, İtalya, İran ve Keşmir gelir. 19.yy ortalarında Osmanlı devletinden yurt dışına satılan safranın önemli bir bölümü Safranbolu’da üretilmiştir. Sarı boya hammaddesinin elde edildiği safran sentetik boyalar üretilinceye kadar eczacılık ve boya sanayiinde kullanılıyordu. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarıya boyayabilecek kadar kuvvetli bir boyama özelliğine sahip olan safran, halen Safranbolu ’nun Davutobası, Geren ve Aşağı Güney köylerinde üretilmektedir.

1613159733.jpg
safran-baharati-nedir.webp

ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ 2021 EN İYİ RESTORE EDİLEN EV ÖDÜLÜ KONAĞIMIZA VERİLDİ

Karabük'ün tarihi ev ve konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinde düzenlenen, 22. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında en iyi restore edilen ev seçilen Muhsin Bey Evi'ne onur ödülü plaketi törenle çakıldı.

Karabük'ün tarihi ev ve konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinde düzenlenen, 22. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali etkinlikleri kapsamında en iyi restore edilen ev seçilen Muhsin Bey Evi'ne onur ödülü plaketi törenle çakıldı.

Bu yıl 22'ncisi düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında festival komitesi tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Törenin ardından en iyi restore edilen ev seçilen Yaşar Fırtına'ya ait 3 katlı 182 yıllık tarihi Muhsin Bey Evi, önünde plaket çakma töreni düzenlendi. Törende konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, "Bu değerli evleri nesilden nesle aktarmak hepimizin görevi ve biz bunları yaşayarak koruyoruz. Bunları turizme kazandırmak gerekiyor. Bizlerin görevi de turizmi Safranbolu'da canlandırmak, sürdürülebilir hale getirmek, daha fazla insanın kültürümüzü tanımasına katkı sunmak. Ben bu evlerin korunmasında emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

988547752_edited_edited.jpg
bottom of page